Een gave baan voor elke jongere!

Of je nu 18 bent en net je Mbo-opleiding hebt afgerond of 26 en bijna aan het einde van je geneeskundestudie: een baan is ontzettend belangrijk. In de eerste plaats omdat een baan veel voldoening geeft; je voegt immers echt wat toe aan de organisatie waar je werkt, de mensen waarmee je werkt of de samenleving als geheel. Daarnaast is het werk een belangrijke bron van sociale contacten. Maar ook financieel is het belangrijk: wie een vaste baan heeft is zeker van inkomsten, kan een hypotheek krijgen en met vertrouwen naar de toekomst kijken. Als SGP-jongeren vinden we dat elke jongere een leuke baan verdient.

Onzekerheid
Helaas is dat erg moeilijk voor veel jongeren. Hoeveel jongeren zijn er niet die net hun studie – met allerlei schulden, helaas ook het leenstelsel – hebben afgerond en niet of nauwelijks een baan kunnen vinden?  Juist in deze coronatijd zien we hoe moeilijk het voor veel jongeren is om een baan te vinden die aansluit bij hun interesse, vaardigheden en opleiding. En áls je al een baan vindt, is het vaak een tijdelijk contract of zelfs op zzp-basis. Dan heb je nog niet de zekerheid die je wilt.

Minder bescherming
Hoe komt dat? Een belangrijke oorzaak is het grote verschil tussen werknemers in vaste dienst enerzijds en werknemers met een tijdelijk contract en zzp’ers aan de andere kant. De eerste groep wordt door duizend-en-één regels beschermd tegen ontslag, ziekte en vele andere dingen. Op zich is dat begrijpelijk, maar hierdoor zijn werkgevers, juist in onzekere tijden als de coronacrisis, erg huiverig om mensen in vaste dienst te nemen. Daardoor nemen veel werkgevers de toevlucht tot een tijdelijk contract of een zzp-contract met veel minder zekerheid en bescherming.

Iedereen een vast contract
Daar wil SGP-jongeren iets aan doen, omdat we vinden dat iedereen (eventueel na een korte proeftijd) een vast contract verdient. Ons plan is om werkgevers iets meer vrijheid te geven bij mensen die in vaste dienst zijn. In tijden van crisis zou je bijvoorbeeld je personeel tijdelijk wat minder mogen laten werken. Aan de andere kant willen we flexcontracten juist minder flexibel maken, bijvoorbeeld door een minimum aantal uren te verplichten. Met andere woorden: vast wat minder vast en flex wat minder flex. Zo prikkelen we bedrijven om meer mensen in vaste dienst te nemen. Zo dragen we bij aan een gave baan voor elke jongere!

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Copyright © 2022 - All rights Reserved. | SGP-jongeren