Portret: Hester van Ameijde

Elk jaar studeren er duizenden Nederlandse studenten in het buitenland. Zo ook Hester van Ameijde uit Rijnsburg. De 19-jarige studente zit nu in het derde jaar van haar opleiding Verpleegkunde, maar de afgelopen maanden deed ze haar opleiding niet in Nederland: “Elk jaar moeten wij twintig weken stage lopen en via de Erasmusbeurs heb ik mijn stage in het ZNA Middelheim ziekenhuis in Antwerpen gelopen.”

Stagelopen in Antwerpen
In Nederland zijn stageplekken in het ziekenhuis lastig te krijgen. Onder andere daarom koos Hester ervoor om in Antwerpen stage te lopen: “In Nederland kun je wat minder snel een stageplaats in het ziekenhuis krijgen, want de meeste ziekenhuizen zitten aan bepaalde scholen vast. In België is dit niet zo en als student mag je in België ook best wel veel doen.”

België is misschien wel het land wat het meest op Nederland lijkt, maar toch waren er wel wat verschillen. Hester: “Ik ben bijvoorbeeld gewend om iemand te groeten wanneer diegene je tegemoet loopt. Dit deed ik dus ook in het ziekenhuis, maar ik kreeg amper een begroeting terug. Toen ging ik toch een beetje aan mezelf twijfelen. Later heb ik het er met mijn collega over gehad en die zei dat ze hier inderdaad niet gewend zijn om elkaar te groeten. Maar ik ben het al die twintig weken toch stug blijven doen hoor!”

Hester vertelt ook dat Antwerpen een multiculturele stad is: “Je komt met allemaal verschillende mensen in aanraking. Je leert bijvoorbeeld veel andere gewoontes en je leert andere geloven kennen. Dit vond ik echt heel mooi en leerzaam.”

“Tijdens mijn stage in Antwerpen heb ik veel andere gewoontes en geloven leren kennen, dat was enorm leerzaam.”

Erasmusbeurs
Naar het buitenland gaan en op jezelf wonen is redelijk prijzig. Hester: “Je hebt je boodschappen, de huur, benzinekosten, etc. Dat is bij elkaar toch best wel wat. Je krijgt geen geld meer binnen van een eventueel bijbaantje en in België zijn ze ook niet gewend om stagevergoeding te geven. Daarom ben ik blij dat ik gebruik kon maken van de Erasmusbeurs. Dat is een financiële ondersteuning van de Europese Unie. Europese studenten die in een ander land binnen Europa naar school willen of een stage willen lopen, kunnen van die beurs gebruik maken.”

Europese Unie
Door de stage en de Erasmusbeurs voelt Hester zich wat meer betrokken op Europa en de Europese Unie: “Ik heb eigenlijk nooit iets met de Europese Unie gehad, dus je staat er ook niet echt bij stil. Maar nu hebben ze je echt gesteund en mij ook gestimuleerd om in Antwerpen stage te lopen.”

Hester zou iedereen een stage in het buitenland kunnen aanraden: “Het is allemaal gewoon enorm leerzaam geweest en ik ben heel dankbaar dat ik deze kans heb gehad.”

Hester van Ameijde

Studente verpleegkunde

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Copyright © 2022 - All rights Reserved. | SGP-jongeren