Portret: Jeroen den Haan

De 26-jarige Jeroen den Haan uit Den Haag is al drie keer op Lesbos geweest. Waarom? “Ik geloof dat het een plicht is om voor je naasten te zorgen. Vluchtelingen gaan mij erg aan het hart: ik wil ze laten zien dat ze welkom zijn, ze liefde geven en naar ze luisteren. Ook wil ik een licht verspreiden in deze ontzettende duisternis.”

Het werk op Lesbos
Via Christian Refugee Relief (CRR) kon Jeroen als vrijwilliger naar Lesbos. Jeroen: “CRR is een Nederlandse organisatie die kleding en goederen inzamelt voor vluchtelingen. Ook bieden ze meerdere keren per jaar een reis aan om als vrijwilliger mee te helpen in vluchtelingenkamp Moria.”

Jeroen heeft verschillende dingen in kamp Moria gedaan: “Mijn dagelijkse werkzaamheden bestonden voornamelijk uit het plaatsen of verhuizen van families naar een andere tent of een betere plek. Ook moest ik vaak checken bij tenten of de juiste personen er wonen. Daarnaast heb ik meegeholpen met het opvangen van de ‘new arrivals’, de mensen die wekelijks nog aankomen met bootjes. Ook heb ik afgelopen zomer gewerkt met de alleenstaande minderjarige vluchtelingen die in een beveiligd deel van het kamp woonden. We deelden hier elke dag het eten uit en organiseerden activiteiten om deze jongeren bezig te houden. Zo hielpen we ze de dag door te komen.”

“Ik geloof dat het een plicht is om voor je naasten te zorgen en vluchtelingen gaan mij erg aan het hart”

Uitzichtloze situatie
Elke werkdag kwam Jeroen wel mensen tegen die hem raakten: “Veel mensen die ik sprak hebben een familielid verloren, zijn gevlucht voor hun leven of hebben traumatische dingen meegemaakt onderweg en moeten nu uitzichtloos lang wachten.” Jeroen vertelt dat hij vaak boze, geëmotioneerde mensen tegenkwam, maar dat hij daarna toch werd uitgenodigd voor een kopje thee: “Die vriendelijkheid en gastvrijheid vond ik heel bijzonder. Zelf hebben die mensen bijna niks, maar ik ben toch welkom. Daar kunnen wij veel van leren.” 

De veerkracht van mensen die Jeroen zag in kamp Moria, is iets wat hij niet snel zal vergeten: “Ondanks het lange wachten – dit kan zo 1 of 2 jaar zijn – blijven de mensen doorgaan. Ze bouwen een winkeltje, een kapperszaak of organiseren een school voor de kinderen. Ze proberen toch door te gaan met hun leven, ondanks de uitzichtloze situatie waarin ze zitten.”

Toekomst van kamp Moria
In september 2020 brak er in kamp Moria brand uit. Jeroen had gehoopt dat de omstandigheden in het nieuwe kamp beter zouden zijn, maar niets is minder waar: “Het nieuwe kamp is wel veiliger dan het oude kamp Moria, maar in Moria had je bijvoorbeeld nog wel units voor kwetsbare mensen. In het nieuwe kamp zijn er alleen maar tenten. Daar woon je dan met twee gezinnen, of als je alleen bent met 10 andere mannen. Ook zijn er weinig sanitaire voorzieningen: enkele warme douches voor duizenden mensen en niet genoeg dixies.” Jeroen zou graag zien dat de politiek, en ook de SGP, meer aandacht en hulp biedt aan de mensen op Lesbos: “We kunnen hen echt niet op deze manier laten zitten”.

Voor de toekomst van het kamp hoopt en bidt Jeroen dat het werk op Lesbos door mag blijven gaan: “Iedere dag werken er christelijke vrijwilligers die naar de mensen omkijken en die de liefde van God uitstralen in daden en soms in woorden. Ik hoop dat mensen in hun uitzichtloze situatie mogen zien dat er bij Jezus redding te vinden is. Hij wil ook in deze onmenselijke omstandigheden bij hen zijn.”

Jeroen den Haan

Vrijwilliger op Lesbos

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Copyright © 2022 - All rights Reserved. | SGP-jongeren