Portret: Lisanne Mudde

Studeren, lesgeven en een podcast maken: Lisanne Mudde doet het allemaal! Ze is 20 jaar en woont in een mooi dorpje in de Krimpenerwaard. In het dagelijks leven is ze bezig met de afronding van haar lerarenopleiding aan de Driestar hogeschool. Daarnaast staat Lisanne al een paar jaar voor de klas als docent Godsdienst op de Revius in Rotterdam. “Ik vind het mooi om in het omgaan met de leerlingen ook de diepte in te gaan en stil te staan bij vragen en worstelingen van het hart.” 

Duurzaamheid als Bijbelse opdracht
Sinds vorig jaar runt Lisanne ook Mirth Podcast: “Deze tweewekelijkse christelijke podcast gaat over allerlei onderwerpen uit het leven: stille tijd, creativiteit, rentmeesterschap en dus ook duurzaamheid. Duurzaamheid vindt Lisanne belangrijk, omdat het zorgen voor de aarde een taak is die we van onze Schepper hebben gekregen. “In de Bijbel staat dat de aarde aan ons is gegeven om die te bebouwen, te bewaren en te bewonen. Daarnaast mogen we de vrucht ervan gebruiken. We hebben als mensen de aarde in bruikleen gekregen. Wij zijn dus rentmeesters en wij moeten zodoende goed omgaan met de schepping. Daarmee bedoel ik zowel goed zorgen voor de natuur als voor andere mensen.” 

Gist dat een deeg doorzuurt
Lisanne probeert duurzaam en bewust te leven. Haar zoektocht naar een duurzaam leven startte bij de vraag hoe ze zelf goed voor haar medemens kon zorgen: “Ik vroeg me af hoe ik ervoor kon zorgen dat ik met mijn relatief rijke achtergrond de mensen die het minder hebben niet benadeel door mijn levensstijl. Ik ging bijvoorbeeld nadenken over hoe de kleding die ik wilde kopen, gemaakt was. Daar bleef het niet bij; het breidde zich rustig uit. Het ging bij mij eigenlijk zoals bij een klein stukje gist dat een heel deeg doorzuurt.”

"Ik vind het belangrijk om genoegen te nemen met wat we hebben. Hoe meer we consumeren, hoe meer we van de aarde vragen."

Heb genoeg!
Lisanne vraagt zich niet alleen af hoe de spullen die ze wil kopen gemaakt zijn en hoeveel dat van de aarde vraagt, maar ook denkt ze na over of we wel alles nodig hebben wat we willen kopen. Lisanne: “We wonen in een superrijk land waarin we best veel hebben, helemaal vergeleken met andere landen. We mogen mijns inziens zeker genieten van deze rijkdom, maar dan op een matige manier, waarbij we proberen niet te veel van de aarde eisen. Ik vind het belangrijk om genoegen te nemen met wat we hebben. Hoe meer we consumeren, hoe meer we van de aarde vragen.”

Duurzaam leven kan iedereen
Duurzaamheid is niet alleen iets voor grote beleidsplannen van de overheid, maar duurzaamheid begint bij jezelf. “Denk na over hoe je bewust leeft”, aldus Lisanne. “Begin niet met hele grote stappen die je niet vol kunt houden, maar begin klein, waardoor je steeds iets meer kunt doen. Vraag je eens af waar je kleding vandaan komt en hoeveel het voedsel dat je eet van de aarde vraagt. Bedenk daarnaast eens hoe vaak je doucht en je kleding wast en wanneer je net zo goed de fiets kunt nemen in plaats van de auto.” Lisanne geeft nog meer tips: “Ga ook voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een grote investering kan beter zijn dan iets kopen voor een lage prijs. Iets goedkopers zal namelijk sneller aan vervanging toe zijn. Zo betaal je uiteindelijk dezelfde prijs, maar verbruik je minder grondstoffen. Al die kleine dingen maken samen iets groots, zeker als ieder mens daaraan bijdraagt.”

Toekomst
Naast alle kleine besparingen hoopt Lisanne in de toekomst ook grotere stappen te zetten: “Nu woon ik nog thuis bij mijn ouders, maar wanneer ik te zijner tijd woonruimte zoek, wil ik erop letten dat het huis niet groter is dan nodig. Daarbij zal ik overwegen om op termijn te investeren in zonnepanelen.” Op die manier probeert Lisanne haar mijn steentje bij te dragen aan het bouwen en bewaren van de aarde. “Daarnaast geldt ook dat deze aarde eindig is. We moeten dus niet de intentie hebben om er weer een perfecte aarde van te maken.”

Lisanne Mudde

lerarenopleiding

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Copyright © 2022 - All rights Reserved. | SGP-jongeren