Portret: Niek Schippers

Een bezige bij, zo zou je Niek Schippers het beste kunnen omschrijven: “In mijn vrije tijd ben ik vaak op de fiets te vinden en maak ik foto’s van al het moois dat ik tegenkom. Ook heb ik een passie voor het spelen van klarinet en alles wat met Engeland te maken heeft.” De 20-jarige student van het Hoornbeeck College leert momenteel voor verpleegkundige en loopt met veel plezier stage bij Agathos Thuiszorg in Gouda.

Mooie en moeilijke ervaringen
Tijdens zijn stage maakt Niek veel dingen mee: “Het mooiste aan mijn werk vind ik het contact dat ik met mensen heb. Ik kan naar ze luisteren en ze wat gezelligheid brengen. Het praatje tijdens de steunkousen aantrekken kan mensen al zo goed doen. Het is belangrijk dat wij als jonge generatie laten zien dat we respect voor hen hebben.”

Maar veel situaties die Niek tegenkomt tijdens zijn stage, zijn schrijnend: “Ik zie vaak eenzame of dementerende ouderen die vanwege overvolle verpleeghuizen en gesloten dagbestedingen alleen thuis zitten. Hierin sta je soms echt machteloos, dat is ingrijpend.”

"Als jongeren kunnen we bijdragen om ouderen zich weer in hun waarde te laten voelen."

Voltooid leven
Je hoort wel eens mensen zeggen dat een leven op een gegeven moment ‘voltooid’ is. Iemand wordt oud en kan alles misschien niet zo goed meer. Maar volgens Niek kunnen juist deze mensen nog zoveel moois toevoegen aan de samenleving: “We moeten ons misschien minder bezig houden met de vraag: wanneer is een leven voltooid? Maar juist meer met de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen zich weer van waarde voelen?”

Wat kunnen jongeren doen?
Als jongeren kunnen we daar ook aan bijdragen, vindt Niek: “Je kan bijvoorbeeld iets organiseren in je buurt voor ouderen, of een keer (als het weer verantwoord is) langs gaan bij je buurvrouw.” Niek hoopt dat óók de komende tijd veel jongeren zich in willen zetten voor de zwakkeren en ouderen in ons land: “Laten we voor hen zorgen zoals we zelf behandeld willen worden. Elk leven is waardevol!”

Niek Schippers

Verpleegkundestudent

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Copyright © 2022 - All rights Reserved. | SGP-jongeren