Portret: Rosan Dijkshoorn en Martjan Evers

Rosan Dijkshoorn (20 jaar) en Martjan Evers (25 jaar) hopen 16 juli te trouwen en ze zijn hard op zoek naar een huis. Helaas is het in deze tijd niet altijd makkelijk om dat voor een mooie en betaalbare prijs te vinden.

Martjan woont in de mooie Achterhoek in het dorpje Zelhem en hij omschrijft zichzelf als optimistisch, nuchter en enthousiast. Dit is hem met de paplepel ingegoten, want hij woont bij zijn ouders op de boerderij en is werkzaam in de veehouderij. Dit werk vindt hij leuk, omdat het afwisselend is en je veel buiten bent. Hierdoor kun je veel genieten van Gods schepping.

Rosan woont in Apeldoorn en werkt op dit moment in het voortgezet speciaal onderwijs en volgt de AD-opleiding social work op de CHE in Ede. Ze omschrijft zichzelf als sociaal, open en optimistisch. Haar moeder is werkzaam geweest in de gehandicaptenzorg, dus ze heeft dit vanaf jongs af aan al meegekregen.  “Ik wilde altijd mensen met een beperking helpen en vond dit erg interessant. Ook de leerlingen te zien groeien op hun manier vind ik erg mooi om te zien!”

“We hopen en bidden dat er een koophuis voor ons beschikbaar komt. We weten zeker dat er een plekje voor ons is.”

Zoektocht naar een huis
Het stel hoopt 16 juli 2021 te trouwen. De zoektocht naar een huis begon door te bepalen op welke plek ze willen gaan wonen; Zelhem of Apeldoorn. Hier waren ze al snel uit. Martjan heeft een fulltime baan en moet snel bij zijn werk kunnen zijn, dus het werd Zelhem.

Toen kon de zoektocht echt van start gaan. Rosan vertelde dat zij eerst veel op Funda hebben gezocht. “Het was eerst de bedoeling om twee huizen op één erf te kopen, zodat het ene huis als mantelzorgwoning kan dienen of als extra woning om weer te verkopen. We kwamen tot de conclusie dat dit onvindbaar is en we zijn daarom op zoek gegaan naar een eengezinswoning.” Daarom besloot het stel contact op te nemen met verschillende makelaars.  

“We hebben een paar bezichtigingen gedaan, maar vaak werd er voor een rijtjeshuis in het midden al 250.000 euro gevraagd en er werd vaak 10.000 euro overboden. Dit is erg duur en het huis is vaak zoveel geld niet waard.” De ouders van Martjan hebben op de boerderij een huurhuis beschikbaar. Ze hebben besloten om hier te gaan wonen, maar de zoektocht naar een koophuis gaat wel door.

Helpen
Rosan merkt dat in de omgeving Zelhem en in de Achterhoek algemeen veel mensen komen te wonen uit het Westen: “Deze mensen zijn vaak van middelbare leeftijd en hebben simpelweg meer geld. Hierdoor kunnen ze makkelijker overbieden en krijgen ze hierdoor meer kans op een koophuis. Mensen die al in Zelhem wonen en specifiek starters, zouden voorrang moet krijgen.” Een andere oplossing zou zijn, volgens Martjan om de stallen, die gesloopt moeten worden als een boer stopt, beschikbaar te stellen voor jongeren die hier experimenteel kunnen wonen en bouwen. 

Over het algemeen zou er meer (alternatieve) ruimte moeten komen voor jongeren en specifiek in het buitengebied. De overheid moet de drempel lager maken voor het bouwen in leegstaande kantoorpanden of braakliggende grond.

Toch kijkt het stel hoopvol naar de toekomst: “We hopen en bidden dat er een koophuis voor ons beschikbaar komt. We weten zeker dat er een plekje voor ons is.”

Rosan Dijkshoorn en Martjan Evers

Op zoek naar een huis

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on google
Share on email

Copyright © 2022 - All rights Reserved. | SGP-jongeren